top of page

Koja je simbolika životinja koje često viđamo ili sanjamo?

Updated: Aug 8, 2023

Životinje su tu da nam pomognu da razumemo naše lične izazove istražujući njihovo simboličko značenje i jedinstvene karakteristike.


Ako često viđamo jednu istu životinju, bilo u snu ili na javi, veruje se da ona predstavlja glasnika višeg duha koji pokušava da komunicira sa nama upravo kroz našu "duhovnu životinju". Ovo je veoma slično pojmu anđeoskih brojeva ili sinhroniciteta. Razmislite o životinjama koje primećujete više puta bez naizgled ikakvog razloga. Da li ovu životinju viđate, ili sanjate, kada ste usplahireni, veseli, tužni...? Saznajte nešto više o simbolici i "duhovnim porukama" koje pojedine životinje predstavljaju.


Možda je životinja koju najčešće viđate, u snu ili na javi, baš vaša duhovna životinja i ima važnu poruku za vas...Sova

Sova je simbol mudrosti i dubokog, unutrašnjeg znanja. Sove imaju izuzetno oštar vid i baš kao što sova može uočiti plen u potpunom mraku, san o sovi mogao bi da vam da jasniji uvid u vašu trenutnu situaciju i voditi vas kroz neizvestan period u vašem životu. Radoznale po prirodi, sove su veliki istraživači. Stalno otkrivaju nove, nepoznate terene. Videti sovu je poruka da bi trebalo da budete radoznaliji i hrabriji. Ne plašite se da zakoračite u novu avanturu!


Jelen

Jeleni su neverovatno nežne, graciozne životinje koje često vidimo kako pasu na livadama i štite svoje potomstvo. Videti jelena lično ili u snu znači da morate imati isti saosećajni temperament ne samo prema drugima, već i prema sebi.


Konj

Konji su najotpornije i najistrajnije životinje; oni su plemeniti i imaju nagon za motivacijom. Videti ili sanjati konja može značiti da bi trebalo da iskoristite svoju sopstvenu snagu i sposobnosti kako biste se izborili sa svime sa čime se suočavate.


Bubamara

Bubamare su prepoznatiljive po crnim tačkama na crvenoj ljusci i često se povezuju sa ostvarenjem naših želja. Ovi insekti su simbol sreće i ljubavi i, kao duhovni vodiči, pomažu vam da se oslobodite prošlosti koja vas koči, takođe mogu nagovestiti novu ljubav u bliskoj budućnosti. Bubamare šalju i poruku da se prepustite trenutku i uživate.


Pauk

Pauci možda mnogima nisu omiljeni insekti, ali se iznova i iznova dokazuju koliko su vredni i značajni. Njihovo strpljenje i veštine pokazuju kako i zašto su nam potrebni. Ako otkrijete pauka kao svoju duhovnu životinju, bilo da ga često viđate ili sanjate, budite strpljivi u svom svakodnevnom životu i videćete količinu prilika koje se otvaraju.


Vrana

Nažalost, mnogi su sujeverni u vezi sa vranama, pticama koje prati loš glas; međutim, ove ptice nisu loš znak ako ih vidite u prirodi. Ova životinja simbolizuje transformaciju, inteligenciju i mudrost, i upozoravaju vas na ljude koji pokušavaju da vas iskoriste; kao duhovna životinja, one takođe znače da ste sada dovoljno mudri i zreli da nešto prevaziđete.


Veverica

Dok nas veverice svakako nasmeju kada skaču po drveću i jure jedne druge, ovi mali sisari su simboli napornog rada, snalažljivosti i ravnoteže. Imati vevericu kao svoju duhovnu životinju treba da vas ohrabri i motiviše, kako za budućnost, tako i da imate malo više opttimizma i da se radujete životu.


Labud

Labudovi su simbol milosti, lepote, ljubavi i elegancije, i verovatno svi imamo slične asocijacije gledajući ih kako klize i plešu po površini vode. Labud, kao vaš duhovni vodič, može poslužiti kao znak da je vaša prava ljubav negde blizu, da svoje snove treba da shvatite ozbiljno, ali može značiti i trenutno da prolazite kroz period emotivnog isceljenja.


Leptir

Leptiri su neki od najlepših insekata. Od male, gladne gusenice izrastu u prelepog leptira. Njihov proces rasta je duhovno simboličan i značajan jer dokazuje da promena može biti dobra za svakoga. Ako često viđate ili sanjate leptira to je jasna poruka da ste spremni na transformaciju i promene koje će pozitivno uticati na sva polja vašeg života.


Orao

Orlovi su glasnici i patrole neba; njihova oštra vizija im omogućava da sagledaju svet iz šire perspektive. Ove životinje simbolizuju potrebu da se sagleda svaki detalj situacije sa kojom se suočavate i razmišljate o ovim situacijama u većoj meri. Odgovore i rešenja dobićete iz šire perspektive.


Žaba

Žabe često viđamo pored vodenih površina. One simbolizuju pročišćenje, preporod i mir. Ukoliko često viđate ili sanjate žabe, to može biti podsećanje na to koliko ste emocionalno i mentalno jaki, kao i da ste spremni da se izlečite od neke traume iz prošlosti. Žaba će se pojaviti i kada prolazite kroz ličnu transformaciju.


Zmija

Dok mnogi povezuju zmiju sa obmanom koja datira još od početka čovečanstva (kao u Rajskom vrtu), ovaj reptil je povezan sa mudrošću, moći i transformacijom. Zmije, kao nosioci duhovnih poruka, pomažu nam da se usredsredimo na kretanje napred u životu, i otpustimo prošlost kao teret koji nas sprečava da napredujemo.


Kornjača

Kornjače nisu spore kao što izgledaju. Sa gracioznošću i velikom okretnošću, one brzo manevrišu kroz vodu dok na leđima nose tešku granatu. Ako često sanjate ili viđate kornjaču, to može biti jasna poruka da ćete, bez obzira koliko je težak vaš prtljag, stići do kraja trke svojim tempom.


Pacov

Uprkos njihovim negativnim asocijacijama na prljavštinu i bolest, pacovi se povezuju sa snagom, ljubaznošću i inteligencijom. Ukoliko često viđate ili sanjate pacova, to se može dovesti u vezu sa uspehom u karijeri. Duhovna poruka je da bi trebalo da budete produktivni i/ili napravite korak unazad, i upozorava vas na to kada situacija može da krene nizbrdo kako biste reagovali na vreme.


Zec

Zečevi mogu biti veoma stidljivi i plašljivi kada naiđete na njih; međutim, iza njihove stidljivosti krije se kreativnost, ali i poruka obilja. Ukoliko često viđate ili sanjate zeca znači da je sada vreme da izađete iz svoje ljušture i izrazite svoju kreativnost.


Pčela

Pčele se bave produktivnošću i napornim radom kako bi služile svojoj matici. Ako često viđate ili sanjate pčelu, to može biti podsetnik da „zastanete i pomirišete ruže“, kao što su pčele toliko sklone da to urade. Napravite predah i malo se opustite. Primetite svet oko sebe. Posao vam nikuda neće pobeći, ali zato možete propustiti neke važne trenutke u životu i posle se kajati.


Slepi miš

Uprkos tome što vise naglavačke u pećinama, slepi miševi su prilično otporne životinje koje koriste eholokaciju i svoje osetljive uši za komunikaciju. Ako često sanjate ili viđate slepog miša, to je znak da vas očekuje velika promena u skorijoj budućnosti koju i sami možda možete da predosetite. Oni su povezani sa posmatranjem i iluzijom, i pomažu vam da iskoristite svoju prirodnu intuiciju.


Lisica

Poznato je da su lisice mali prevaranti, ali to ne znači da su naivne prema svetu oko sebe. Ako često sanjate ili viđate ovu životinju, to može biti poruka da počnete da razmišljate u hodu i razvijete veštinu prilagođavanja.


Miš

Miševi simbolizuju skromnost, nevinost, simpatiju i tajnovitost, ali ovi mali glodari služe važnoj svrsi u vašem životu kao duhovni vodiči. Oni donose poruku hitnosti, želeći da promenite svoje loše ponašanje i postanete saosećajniji. Miš može preneti i duhovnu poruku da vas uskoro čeka obilje.


Delfin

Delfini su veličanstvena stvorenja i orijentisana su na porodicu; oni su psi mora zbog svoje razigrane i intuitivne prirode. Ako često sanjate ili viđate delfina, to je poruka da potražite mir u svom domu, sa najbližima.


Majmun

Majmuni su poznati po svojoj radoznalosti i inteligenciji. To su šarmantni prevaranti koji vole da se igraju i praktikuju šale. Simbolizuju samopouzdanje, razigranost i kreativnost. Ukoliko često sanjate ili viđate ovu životinju, to može biti poruka za vas da na stvari počnete da gledate sa vedrije strane, kao i da problemima pristupate na kreativan i duhovit način. Majmuni nas podsećaju na značaj druženja i opuštanja, zabave, igre i smeha. Možda ste upravo i preuveličali neki problem koji će vam kasnije biti smešan.


Vuk

O vukovima možemo razmišljati kao o samotnjacima, ali ove životinje su veoma društvene, inteligentne i odane svom čoporu. One su simbol duhovnosti, instinkta i slobode. Duhovne poruke koje vukovi nose mogu da se tiču osoba u vašem okruženju. Potrebno je da dobro salgedate nečije namere i otkrijete ko pokušava da manišuliše vama. Takođe, vukovi nas uče samokontroli i pomažu da dublje prodremo u svoje intuitivno biće.


Medved

Medvedi nisu agresivna stvorenja za koja mnogi kažu da jesu; nego su brižni i nežni. Medved se smatra jednom od najmoćnijih duhovnih životinja. Ako ste ukrstili puteve sa njim, ili ga često sanjate, to može biti znak da je došlo vreme da se konačno uverite u hrabrost koju posedujete. Ne zaboravite da se čvrsto držite svojih stavova i hrabro suočite sa nedaćama.


Slon

Ne samo da slonovi nikada ne zaboravljaju, već su oni veoma inteligentni sisari koji simbolizuju čast, aristokratiju, snagu i moć. Slon, kao vaša duhovna životinja koja je često prisutna na javi i u snu, znači da se morate povezati sa svojim voljenima i sobom, ali se ova životinja često pojavljuje i kada vam je potrebna dodatna motivacija da nastavite ka svom cilju, i ne odustajete.


Lav

Lavovi su neverovatno hrabre životinje i kraljevi su džungle. Oni znaju kako da ostanu usredsređeni i mogu brzo da prilagode svoja čula da direktno napadnu u bilo kojoj situaciji. Ako otkrijete lava kao svoju duhovnu životinju, to je podsetnik da možete sve, sve dok ostanete fokusirani i držite oči uprte u cilj.


Tigar

Tigrovi su neustrašivi lovci koji se oslanjaju na svoje instinkte da bi preživeli. Ovi simboli strasti i ponosa pojavljuju se u vašem životu kada su vam potrebne smernice za vođenje dobre borbe. Ova duhovna životinja uči strpljenju i planiranju, kao i održavanju spontanosti pod kontrolom.


Tina - 144 TarotComments


bottom of page